wist je dat Het Oekraïens is een aparte taal, die wel nauw is verwant aan het Russisch. Het Oekraïense alfabet heeft vier letters die in het Russisch niet voorkomen. Op zijn beurt telt het Russische alfabet vier letters die het Oekraïense niet heeft.                          wist je datOekraïne is de trotse houder van het wereldrecord langste plantenbak. In november 2013 stond in Charkov een stellage van 2847,49 meter lang die was volgebouwd met 80.693 bloemen en planten.

 wist je dat Van 23 tot en met 25 augustus 2011 werd in Kiev ’s werelds langste televisietalkshowgehouden, om te vieren dat het land twintig jaar onafhankelijk was. Het programma duurde 52 uur.

wist je dat In het miniatuurmuseum van Kiev is een  vlo tentoongesteld met gouden schoentjes. Het kunstwerk is gemaakt door de Oekraïner Mykola Syadrysty.

wist je dat In Oekraïne gaan elk jaar 15,75 per 1000 mensen dood. Dat is erg veel. Alleen in Zuid-Afrika is het sterftecijfer nog hoger. Het wereldwijde gemiddelde is 8,37 (Nederland: 8,48). Het hoge cijfer in Oekraïne wordt mede veroorzaakt door overmatig drinken en roken.

hoeveel weetjes wist u al